Trie’den Filmler II

Giriş: “Trie’den Filmler” başlığı altında sizlere filmler önermeye devam ediyoruz. Daha önce belirttiğimiz özeliklerden dışarı çıkarak biraz daha fazla konuya yer verdik. Bu yazıyı daha öncekinde de olduğu gibi yine Oğuzhan Arif Özen’in kaleminden okuyacaksınız.

                ———————————

GORA(2004) IMDb 8/10

          Yazıya direk kendi şahsi düşüncem ile başlamak isterim, GORA filmi Cem Yılmaz’ın en iyi filmi diyebirim sizlere.

 Karakterler özellikle Arif Işık performansı mükemmel düzeyde. Cem Yılmaz (Arif Işık) aynı zamanda bir tiplemeyle karşımıza çıkıyor filmde. Bu tip, halkın oldukça içinde biri olduğu kesin, karakteristik özelikleri hakkında çok fazla şey ifade edebiliriz bir kaç tanesini sıralamak gerekirse: kıvrak zekalı, atılgan, kurnaz(...) örnek verebiliriz. Bu karakteri halkın içinden bir tip yapan bu özellikleri tam olarak değil bunlarda önemli ancak yeterli değil. Konuşma tarzı ve esnaf kişiliği onu bu özelliklerle beraber ağızı iyi laf yapan ve hafif meşrep konuşan bir halk tiplemesi haline getiriyor. 

Bir filme iyi bir film diyebilmek için en önemli şey senaryodur. Diyebilirsiniz ki yönetmen ve oyunculuk, bunlar elbette çok önemli unsurlar. Ancak senaryo olmazsa çok iyi bir yönetmen, çok iyi oyuncular da olsa vasat bir senoryada ne yapabilirler ki. İşte bu filmde böyle bir eksiklik yok çok iyi tasarlanmış bir senaryo var.

 Tabii oyunculuk ve yönetmen de çok önemli zaten bunda öyle bir sıkıntı yok. Yönetmene gelirsek yönetmen işini yapmış Türkiye’de yapılmış sayılı uzay filmleriniden birine imza atmış büyük bir başarı ve cesaret. Burada cesaretten bahsetmemin sebebi hem alışık olunmayan bir tarz olan bir uzay filmi çekiyorsunuz, komedi türünde ve bunu 2004 yılında yani 14 yıl önce yapıyorsunuz. Oyunculuk konusunda deyinirsek ,bazı eksiklikler hissedilse de abartılacak bir boşluk yoktu. 

Filmi bir kere izlediğinizde ilerde bir daha izleme ihtiyacı duyacağımız filmlerden olacaktır. 

                                             Oğuzhan Arif Özen



Yorumlar

Popüler Yayınlar