Size Kitap Var II

Giriş: “Size kitap var” başlığı altındaki ikinci yazımız. Bu yazıda önceki yazımıza göre daha detaylı ve daha bilgi verici bir şekilde bir sunum yapacağız.
    
                  ———————————

Türklerin Altın Çağı, İlber Ortaylı

     Türklerin Altın Çağı size ilk başta “Nasıl bir tarih?” diye soruyor,  yani bir tarih algısı inşa etmeye çalışıyor. Bu temel üzerinden de “Türkler ve Tarih” diyerek Türklerin tarihteki yeri ve bu tarihteki yerin bizim öğrenmemizdeki zorlukları ele alıyor. Bunu yaparken de Türk diline, coğrafyasına ve tabii ki de tarihine farklı bir bakış ile bizi olayların içine çekmeye başlıyor.

Kitabı şöyle iki ana parçayı ayırabiliriz: İlk önce tarih nedir, nasıl yapılırı anlatarak bir başlangıç yapıyor. Bununla birlikte Türk tarihinin araştırılmasındaki akademik zorluklarını ele alıryor. Bir yandan da kimliğin oluşumuna değiniyor. İkinci parçaya bakarsak burada Emir Timur’dan başlayarak sırası ile Altın Orda, Kırım, Türklerin Anadolu’ya gelişi ve Muhteşem Süleyman devirin ilk dönemlerine kadar bir Türk tarih akışı sergiliyor.

Bütün kitap boyunca bütüncül bir tarih anlayışı, kitabı tamamen kavramanız için veri sıralaması ve akıcılığı sağlayan mükemmel bir üslubu ile Sayın İlber Ortaylı okura keyifli bir eser kazandırıyor.

Kitapta görsel unsur oldukça az. Bu durumda gayet normal ancak az sayıda bulunan görsel unsur olan haritalar, dönemin anlatılış bakımından bir sıkıntı içermemektedir ve okuyucuya okuduğunu coğrafyayla birleştirilmesine yardımcı olmaktadır.


Birazda teknik bilgiler verelim, kitap 296 sayfadan ve 11 bölümden oluşmakta. Bunun son 10 sayfası indekse ayrılmakta. Ayrıca kitap okurlarını dipnota boğmak yerine daha sade bir tasarım tercih edilmiş.

                                          Oğuzhan A. Özen              
     
                      ——————————

         Tarihin En Unutulmaz Çağlarında
            Dünya’ya Hükmeden Türkler

“ Türkiye’nin yüzyıllar önce açılan tarih defteri henüz kapanmamıştır ve sık sık da görüyorsunuz ki bu defter kapanmaz. Onun için tarih bilmek; nereden geldiğini, nasıl yurt edindiğini öğrenmek zorundasınız. Tarihini bilmeyen, hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğini, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olmaz.”
                      İlber ORTAYLI

14. ve 17. yüzyılların arasında hindistan lan viyana kapılarını kadar muazzam büyüklükte Bir coğrafyaya hükmettiler… orta asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Avrupa’nın tarihini şekillendirdiler. Uyguladıkları askeri taktikler imkansız görülen pekçok savaşta zaferle çıktılar…

Hangi kıtada olurlarsa olsun adalet esasi ile yönettiler… Sorunları çözemiyor Avrupa devletlerinin fikirleri ile ilgili anladılar… Mimariden musikiye, Edebiyattana kadar yeryüzünün her coğrafyasında kalıcı iz bıraktılar.

Bir çok devlet kurdular: Timurlular, Altın Orda, Memluklular, Osmanlılar…

Efsane hükümdarla sahip oldular: Emir Timur, Fatih Sultan Mehmed, Sultan Baybars, Kanuni Sultan Süleyman, Babür Şah...

İlber ORTAYLI, Asya’nın bozkırlarından Avrupa misyonu kadar ilerleyen dünya tarihinde Takran Türkiye muhteşem yıllarını anlatıyor…

Türklerin Altın Çağı, İlber ORTAYLI’nın satırları arasında dolaşmak isteyen her yaştan okuyucunun sürekli okuyacağım bir başucu kitabı…

                     —————————

* Yayınlayan yayınevinden çıkan kitabın arka kapak tanıtımından.



Yorumlar

Popüler Yayınlar