Kırımlı

Kırımlı


Kırımlı, 2014 yapımı olan filmin senaryosu Cengiz Dağcı'nın Korkunç Yıllar adlı romanından sinemaya aktarılmıştır. IMDb puanı* 7.3/10. Benim filme verdiğim puan ise 8/10.

 Film hem çekim kalitesi hem de senaryosu ile diğer Türk yapımı dönem filmlerden ayrılmakta. İzlerken gözünüzde sırıtacak sahne pek yok -diğer dönem filmlerine göre çok daha iyi- İstisna olarak bazı savaş sahnelerinde bir tık daha fazla iyi olabilirdi diyorsunuz. Tarihi uygunluk -buna giyim kuşam da dahil- geçer not verilir ama eksiklikler aranırsa elbette bulunabilir. 

Film konusu itibari ile Kırım Türklerinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki durumuna değiniyor. Bu çerçevede bazı tartışmalar ortaya çıkıyor. Filmi tam izlemeden yorum yapan kişiler, Kırım Türklerinin Nazi Almanyası yanında savaşmasına tepki gösteriyor. Ancak vatanları olan Kırım’ın özgürleşmesi için bu eylemi gerçekleştiriyorlar ki daha sonra Nazi Almanyası tarafından aldatıldıklarını fark ettiklerinde bu sefer kendi başlarına Kırım için mücadele etme kararı alıyorlar.
Bu kısımda bir parantez açmak istiyorum.

 (Kırım Türkleri İkinci Dünya Savaşı’nda iki tarafta da savaşmış olmaları -ilk olarak Nazi Almanyasının saldırısına karşı SSCB safında daha sonra yukarıda belirtilen durum dahilinde Nazi Almanyası safında-  göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda Interbellum döneminde ve savaş sırasında -ki sonrasında da- Kırım Türklerinin yaşadıklarına bakıldığında neler olduğu ortadadır.)

Tekrardan incelemeye dönersek biraz oyunculuğu, mekanı ve dekoru ele alalım. Filmin oyuncularının kaliteli işler ortaya koyduklarını söyleyebiliriz. Tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki oyuncuların tamamı başarılı bir performans çıkarmışlar. Mekanlar ve kullanılan dekor dönemin havasını yansıtıyor. Yine altını çizmek isterim ki benzer minvaldeki işlere göre öne çıkan bir iş ortaya koyulmuş.

TRIE Dergi’nin 1. yılını böyle kısa bir film incelemesiyle kutlamış olduk. Daha nice yıllara, nice yazılarla beraber olmak dileğiyle.

            Oğuzhan A. Özen

Link

https://www.imdb.com/title/tt3521192/

http://www.beyazperde.com/filmler/film-226236/



Yorumlar

Popüler Yayınlar